L'Ajuntament destinarà espais públics en desús a horts urbans

per Xavi López, 21 de juny de 2013 a les 10:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA DEL PLE. El Ple municipal del 20 de juny de 2013 va començar amb l’aprovació de l’ampliació del crèdit per sufragar el dèficit que comporta la concessió del transport urbà. Entre d’altres, també va aprovar la proposta de la CUP d’utilitzar espais públics en desús per a agricultura de proximitat; en canvi, va tombar la proposició de PxC de vetar la cessió d’espais públics a la comunitat musulmana.
L’ampliació del crèdit aprovada ahir dijous es tracta d’un reforç de 390.000 euros, destinats bàsicament a la concessió del transport urbà però també a l’adequació d’algunes de les plataformes que integren les parades del servei. El crèdit aprovat també inclou un reforç de 50.000 euros per material escolar i ajustos “menys significatius” de 2.400 euros més.


Espais públics en desús per agricultura de proximitat

La proposició inicial de la CUP d’utilitzar espais públics en desús per a horts urbans va ser aprovada amb l’esmena de CiU d’ampliar l’ús no solament als horts, sinó també a equipaments lúdics o esportius. La proposició inicial considerava positiu l’interès creixent en els productes ecològics i de proximitat i, d’aquesta manera, es proposava aprofitar els sòls qualificats d’edificables, situats sobretot al voltant del nucli urbà, dels quals no es preveu una urbanització immediata i restarien en desús al llarg dels pròxims anys. Així, l’Ajuntament va aprovar facilitar el contacte entre propietaris, que en molts casos serà el mateix Ajuntament, i les persones interessades en donar-li ús, no només de conreu, sinó ampliant-ho a altres opcions, ja siguin lúdiques, esportives o culturals. Si bé la idea inicial partia d’un principi de baix cost econòmic –destinar els solars a horts– es va acabar convertint en un ventall més ampli i que pressuposa sortides als solars de major cost econòmic, fet que en l’actual marc econòmic es presenta difícil.


Moment de votació en el Ple d'ahir dijous. Foto: Xavi López

El Ple tomba la proposició de PxC de vetar la cessió d’espais públics a la comunitat musulmana

Amb l’excusa de la seguretat i utilitzant les darreres detencions succeïdes al barri del Raval de Barcelona, PxC va fer un discurs en què intentava fomentar la por per tal d’evitar la cessió d’espais públics a la comunitat musulmana, coincidint amb l’inici del ramadà. En tot cas, l’intent de relacionar terrorisme jihadista amb la pràctica del ramadà no va funcionar, ja que la proposició va ser tombada de manera majoritària, comptant únicament amb els vots a favor de Plataforma per Catalunya.

Si bé Manresa, en l’anterior Ple, es va declarar en contra dels Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), no va ser aprovada en la seva totalitat la proposició, presentada per la CUP, de comunicar als cossos policials que operen a la ciutat l’oposició del Consistori a les detencions als CIE de les persones en situació administrativa irregular . La proposició va ser aprovada amb l’esmena de CiU, en la qual s’afirmava que les persones no són detingudes, sinó que ingressen als centres de manera temporal. Olga Sánchez, regidora de CiU, va explicar que el 95% de les persones enviades als CIE des de Manresa és perquè prèviament han comés un delicte. A més, va afegir que les persones en situació administrativa irregular que són enviades als CIE és per ordre de l’autoritat judicial competent, no pas per decisió policial, i que en cap cas són detingudes, sinó traslladades. Aquesta modificació de forma fou l’objecte de l’esmena i va provocar que el partit que havia presentat la proposició hi acabés votant en contra.




Arxivat a:
Política, crònica Ple



Participació